• Reclame
  • Bedrijfsjournalistiek
  • Tekstredactie
  • Interviews
  • Onderwijs
  • CD-recensies

René Leverink Tekst

  • Home
  • Over René Leverink Tekst
  • OCW / blog
  • Taal & Communicatie / blog
  • Nieuws
  • Assortiment
  • Contact
Je bent hier: Home / Onderwijs, cultuur & wetenschap / Neuslezen

Neuslezen

28 januari 2017 Reageer

Net als de mens heeft ook een boek zijn eigen lichaamsgeur. En die zou wel eens zeer bepalend kunnen zijn voor de mate waarin we dat boek liefhebben – of niet. Het meest houden we van die bejaarde uitgaven die we ooit op een verregende boekenmarkt op het Spui wisten te scoren, of bij De Slegte, toen die nog niet verdebiliseerd was tot ‘Polare’. Waar komt de geur van oude boeken vandaan? Het is een melange van gras en vanille, zo heeft de The Bartlett School of Graduate Studies, University College London, uitgezocht. Geur is chemie. Als boeken ouder worden, beginnen de componenten waaruit ze bestaan (inkt, lijm, papier) af te breken. Daarbij komen honderden vluchtige stoffen vrij, en die veroorzaken die typische oudeboekengeur. Een van die stoffen is lignine. Deze stof zit in papier op houtbasis. Lignine lijkt sterk op vanille.
Zo omschrijft Matija Strlic, leider van het onderzoek, de geur van oude boeken: “De combinatie van gras, een zurige zweem en een vleugje vanille die boven een zekere mufheid hangt, dit onmiskenbare geurstempel is minstens zo karakteristiek voor een boek als de inhoud.”

Deel dit bericht:

  • Klik om op LinkedIn te delen. (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)

Onderwerp: Onderwijs, cultuur & wetenschap

Ontvang nieuwe blogberichten per e-mail

Vul je e-mailadres in om e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe blogberichten.

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogberichten

  • Drijfzand 2 februari 2017
  • One scotch, one bourbon, one beer 1 februari 2017
  • Who is you? 31 januari 2017
  • Take Five 30 januari 2017
  • Tu mir den Coffee weg! 29 januari 2017

Ontvang blogberichten per mail

door Aftrap Communicatie